Strand Ameland - VVV Ameland

Strand

Op het strand van Ameland is altijd wel iets te doen of te zien; of het nu op een zonnige zomerdag of tijdens een najaarsstorm is, het blijft genieten!

Het strand van Ameland - het gehele jaar vertier!
Lange strandwandelingen, schelpen zoeken, zwemmen in de branding, zonnebaden, vliegeren en paardrijden, het is zomaar een greep uit de vele mogelijkheden die het strand van Ameland biedt. Op het uitgestrekte strand van Ameland zijn vier strandpaviljoens. Hier kun je zowel zomers als in de winter genieten van een hapje en een drankje en het prachtige uitzicht op het strand van Ameland en de Noordzee.  

Schoonste strand
Op Ameland zijn de stranden bij Buren, Nes, Ballum en Hollum en de jachthaven in mei 2024 voor de 37e keer op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag. De Blauwe Vlag is een jaarlijkse internationale onderscheiding die wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Ook is Ameland onderscheiden met de gouden Quality Coast Award én is het strand van Ameland uitgeroepen tot het schoonste strand van heel Nederland!

Strandbewaking
Op de stranden van Ameland wordt ook gedacht aan veiligheid, want tijdens de zomermaanden worden de stranden door de KNRM bewaakt. Door middel van vlaggen wordt aangegeven of het wel of niet veilig is om te gaan zwemmen. De strandwachten van de KNRM bewaken de stranden bij de vier strandpaviljoens op de volgende dagen:

  • 21, 22, 23, 28, 29 en 30 juni 2024 van 10:00 - 18:00 uur
  • 6 juli t/m 1 september 2024 dagelijks van 10:00 - 18:00 uur
  • 6, 7, 8, 13 en 14 september 2024 van 10:00 - 18:00 uur

Bij ieder bewaakt badstrand staat bij de duinovergang een blauw bord. Hierop geeft Gemeente Ameland uitleg over welke activiteiten wel en niet zijn toegestaan op het strand. Houd je buiten de bewaakte gebieden aan de badtijden:

Faciliteiten
De strandpaviljoens hebben verschillende faciliteiten; er zijn douches en toiletten en het is mogelijk om een strandrolstoel te lenen. Bij het strandpaviljoen in Nes kunnen strandstoelen en windschermen gehuurd worden.

Verandering
Het getij van de Noordzee is aan het strand goed te merken. Tijdens eb zakt het water tot het zijn laagste stand bereikt; het is dan laagwater. Vervolgens wordt het vloed, het water gaat weer stijgen tot het zijn hoogste stand bereikt; het is hoogwater. 

Om de 6 uur wisselen hoog- en laagwater elkaar af. Het strand tussen de hoogwaterlijn en de laagwaterlijn wordt ook wel het natte strand genoemd. Het strand boven de hoogwaterlijn wordt het droge strand genoemd.

Vooral op het natte strand is er van alles te vinden, zoals schelpen, hout, zeesterren en zelfs echte fossielen. Ook zijn er vele levende dieren te zien zoals vogels, krabben, garnalen en de wat minder populaire, maar zeker mooie kwallen.

Het strand- en duinlandschap op Ameland verandert continu. Eb en vloed, maar ook de wind (prima voor vliegeren en kitesurfen op Ameland!) draagt zijn steentje bij door kleine hoopjes zand uit te laten groeien tot hele duinen, om deze vervolgens tijdens stormen weer te bedreigen.

Kustonderhoud en zandsuppletie
Ameland heeft een mooie en bijzondere Noordzeekust, met zandstranden en duinen. Deze kust is onze belangrijkste bescherming tegen de zee. De kust slijt echter voortdurend. Rijkswaterstaat versterkt de kust daarom met zand. Dat doen ze met behulp van 'zandsuppletie'. Daarbij brengen baggerschepen zand uit de Noordzee aan op het strand of op de zeebodem vlak voor de kust. Zo houden ze de kustlijn op zijn plaats. Op dit moment vinden er op Ameland geen zandsuppleties plaats. 

 

Strandinspiratie

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.