Ameland met hond - VVV Ameland

Ameland met hond

Ameland is het vakantie-eiland bij uitstek mét hond! Vakantie vieren met je viervoeter? Dat doe je natuurlijk op Ameland! Want wat is er nou leuker dan eindeloze strandwandelingen maken met je hond?

Naar Ameland

Als je naar Ameland gaat, dan reis je vanuit Holwerd met één van de boten van Wagenborg Passagiersdiensten. Hiervoor zijn er verschillende opties:

Reguliere veerboot
De overtochten met de reguliere boot duren ongeveer 50 minuten. Aan boord mag je hond mee. Je dient wel een ticket voor jezelf en voor je hond te kopen. Dit is heel eenvoudig online of bij de ticketautomaat in de termional te doen. Je reserveert hierbij een datum en een tijd voor de heen- en terugreis. De tickets kun je online makkelijk wijzigen of annuleren tot 1 uur voor vertrek. Wil je je auto meenemen naar Ameland? Ook dan dient een plaats op de boot gereserveerd te worden. 

Fostaborg (sneldienst)
Met de Fostaborg (sneldienst) ben je in 20 minuten aan de overkant. Ook op de Fostaborg mag een hond mee. Voor passagiers geldt dat er een toeslagticket gekocht dient te worden (bovenop het reguliere ticket voor de reguliere boot), voor honden hoeft geen toeslagticket voor de sneldienst gekocht te worden. Wel is een veerdienstticket voor de hond nodig.

Vervoer op Ameland - met hond - VVV Ameland

Vervoer op Ameland

Je kunt natuurlijk met je eigen auto/fiets/caravan naar Ameland komen, maar mocht je dat niet doen, dan heb je vanaf de boot verschillende mogelijkheden om bij je accommodatie te komen.

Bij aankomst van de reguliere boot staat er een bus klaar van Arriva. Kleine huisdieren in een draagtas of mand reizen gratis mee in de bus. Voor honden geldt dat zij, mits kort aangelijnd, tegen het reductie/kind tarief mee mogen reizen.

Ook staan er taxi’s klaar bij aankomst van de boot. Hierin mogen honden, tegen betaling, mee. Honden mogen alleen niet op de bank plaatsnemen.

Tevens zijn op Ameland auto’s te huur. Hierin mag een huisdier, na overleg, mee. Neem voor meer informatie en/of kosten contact op met één van de verhuurbedrijven.

Fietsen met je hond kan natuurlijk ook.

Fietsen met hond - VVV Ameland

Fietsen met hond

Op de fiets kom je langs de mooiste plekjes van het eiland en wat is er nou leuker dan fietsen met je hond?! Bij de fietsverhuurbedrijven op Ameland zijn hondenkarren en hondenmanden te huur waarmee je je viervoeter eenvoudig meeneemt over het eiland.

Losloopgebieden

Losloopgebieden

Honden zijn van harte welkom op Ameland! Omdat we op Ameland de natuur willen beschermen, gelden er wel een aantal regels. Zo dienen honden op Ameland altijd aangelijnd te zijn, dit geldt ook voor een deel van de stranden. 

Op het Groene Strand bij Ballum en op de strandovergangen met de badstranden dienen honden aangelijnd te zijn. Op de overige stranden mogen honden onder appèl loslopen.

Buiten de stranden (excl. strandovergangen en het Groene Strand) zijn er ook zijn drie losloopgebieden aangewezen;

  • bij vakantiepark Koudenburg in Hollum
  • bij camping Roosdunen in Ballum
  • en bij het Kwekerijbos in Nes

Op de rest van het eiland, dus in de bossen, duinen, langs het wad, in de dorpen, in begrazingsgebieden etc. dienen honden altijd aangelijnd te zijn. Wil je meer informatie over het wandelen met honden of wil je weten waar de losloopgebieden op Ameland zijn, bekijk dan deze informatiefolder, kijk op bijgevoegde kaart of kom langs in de winkel van VVV Ameland, want wij helpen je graag.

Broedseizoen en honden

Groene strand - VVV Ameland

Wanneer is het broedseizoen?

Voor het broedseizoen staat in de wet geen vaste periode. De looptijd verschilt per vogelsoort en varieert per jaar. Vogelsoorten zoals de blauwe reiger en de bosuil beginnen al in februari te broeden en bepaalde (zang)vogels broeden nog in augustus.

Veel vogelsoorten broeden ongeveer tussen 15 maart en 15 juli. Moerasvogels en andere watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 augustus. Nesten en eieren zijn gedurende de hele broedperiode wettelijk beschermd, vanaf het eerste takje, tot het uitvliegen van het laatste jong.

Meer over vogels op Ameland

Honden tijdens het broedseizoen - VVV Ameland

Honden tijdens het broedseizoen

Het strand is de kraamkamer van strandbroeders. Een groot deel strandbroeders heeft hun nesten op het Groene strand bij Ballum. Deze vogels zijn kwetsbaar, om ze te beschermen zijn er van 1 april - 15 augustus nesten gemarkeerd en enkele delen van het Groene strand zijn tijdens het broedgebied niet toegankelijk.

Help deze kwetsbare vogels en hun jongen het broedseizoen door. Houd afstand en ga niet naar de nesten. Houdt honden aan de lijn. Zo geniet je van het strand zonder vogels te verstoren.

Meer over het Groene strand bij Ballum

Overnachten op Ameland

Of jij en je trouwe viervoeter één nachtje, een weekendje of langer naar Ameland willen, er is altijd wel een accommodatie te vinden. Van basic tot luxe en alles daar tussenin. Via ons zoek & boek menu kun je heel eenvoudig zoeken naar geschikte accommodaties waarin jij en je huisdier in alle rust en vrijheid kunnen genieten van al het moois dat Ameland te bieden heeft.

Heb je nog geen specifieke datum in gedachten maar wil je wel weten waar je kunt overnachten? Neem dan hier een kijkje:


Omheinde tuin

Op zoek naar een accommodatie met omheinde tuin? Ook dat is mogelijk! Gebruik het zoekfilter 'buiten-> omheinde tuin' en je ziet direct wat mogelijk is!

Zien en doen

Zien en doen - met hond - VVV Ameland

Zien en doen

Op Ameland is natuurlijk van alles te zien en doen, maar wat zijn de mogelijkheden als je je hond mee wilt nemen?

Musea
in onderstaande musea is het meenemen van een huisdier (mits kort aangelijnd) toegestaan:

 

Get inspired #VVVAmeland

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.