Wandelen op Ameland - VVV Ameland

Wandelen op Ameland

Wandelen is een schitterende manier om het eiland te ontdekken. Wandel door kwelders, langs het wad, door het dorp, op naar de duinen en het strand. En omdat de natuur zo veelzijdig is op Ameland, heeft ieder seizoen zijn charme. 

Wandelarrangement
Of je nou alleen gaat wandelen, met de kinderen, met een vriend of vriendin of met de hond; wandelen op Ameland is altijd een goed idee! Het eiland beschikt over talloze wandelpaden en wandelroutes die je leiden langs duinen, bossen en pittoreske dorpjes. Met een wandelarrangement verken je het eiland op eigen tempo terwijl je geniet van de frisse zeelucht en het indrukwekkende landschap. Op Ameland hoef je je nooit te vervelen!

Meer info & boeken

Bekijk alle arrangementen

Boswachter aan het woord

“Natuur beleven doe je buiten!"

De natuur beleven kan op verschillende manieren. De een doet het via het kijken van natuurseries op de TV of in de bioscoop en de ander vindt de achtertuin al mooi genoeg. Maar als boswachter kan ik wel stellen dat je pas echt de natuur in wordt gezogen als je het echt beleeft. Met je schoenen in de modder of met je blote voeten in het zand of het gras. De wind en zon voelen op je huid, dat maakt het echt. Buiten gebeurt het! Op Ameland is de natuur direct om de hoek. Even buiten de dorpen dan sta je al gauw middenin de natuur. Er zijn vele mooie wandelpaden en routes op Ameland, maar een van mijn favoriete is de gele wandelroute in de Lange Duinen Noord. Een stop bij de vogelkijkhut is een aanrader.

Turen over de waterplas
Rondom de waterplas bij de Lange Duinen Noord is het heerlijk vertoeven in het voorjaar. Vogels laten zich weer veelvuldig horen. Ze zetten hun mooiste melodietjes in om ook maar zoveel mogelijk indruk te maken op hun partner. De rietkraag rondom de plas verandert in deze periode van een bruingrijze rand naar een rand met een frisgroene kleur. Er is zoveel te zien en te horen dat het zeker de moeite waard is om daar een tijdje stil te staan. Een uitgelezen plek om dat te doen is de vogelkijkhut bij de plas naast het Finnegatspad.

Drukte rondom de plas
De drukte rondom de plas neemt in de loop van het seizoen steeds meer toe. Eerst wat ganzen en eenden, later wordt het aantal vogelsoorten steeds groter. Wat dat betreft zijn de vogels echt wel met de bezoekers van Ameland te vergelijken. Zodra de omstandigheden beter worden neemt het aantal ook toe. Dus kennelijk is Ameland een toplocatie!. De begroeiing geeft in het begin nog niet voldoende beschutting en dan zijn de vogels ook nog eens extra goed te zien. Maar zodra het groen er doorheen komt lijken de vogels te verdwijnen. Maar niets is minder waar. Op de plas sloven ze zich uit om vervolgens hun partner mee te nemen naar de beschutting van het groen alwaar ze gaan werken aan hun toekomst. Want daar dulden ze geen pottenkijkers. Alhoewel de één het opvallender doet dan de ander.

Aparte verschijning
Naast dat je het kunt zien, verraden de geluiden de vogels ook. Het mysterieuze “hoempen” van de roerdomp is wel een van de meest opvallende geluiden. Zo eind maart zijn de eerste hoemp geluiden te horen, alsof er iemand op een leeg bierflesje aan het blazen is. Een knappe vogelaar als je het dier weet te spotten. Zijn verenkleed is eigenlijk voorzien van een projectie van een rietkraag, geelbruin met zwarte en wittige strepen. De roerdomp wordt vaker gehoord dan gezien en als deze zich laat zien dan is het een aparte verschijning. Het lijkt wel of de verhoudingen zoek zijn. Met een lange scherpe snavel, een lange dikkige hals, een vrij groot lijf en daaronder een paar lange stelten heeft het dier een grootte van ongeveer 75 cm, dus het is geen kleintje te noemen. 

Helaas is op het moment van schrijven de route lastig begaanbaar vanwege de hoeveelheid water op de paden. Maar als het opdroogt dan is het daadwerkelijk een toplocatie waar het in het voorjaar gonst van de vogels, zoals aalscholvers, ganzen, lepelaars, rietzangers en blauwborsten. Je de elementen van de natuur voelt en ervaart, de mooie overgang beleeft van nattere duinvalleien naar de duinen en het Groene strand. De natuur krijgt steeds meer kleur naar mate het seizoen vordert, lissen, distels en orchideeën staan dan langs de paden te shinen. Een walhalla voor de natuur- en vogelliefhebbers.”

Marjan Veenendaal, boswachter Staatsbosbeheer Ameland, februari 2024
Marjan Veenendaal, boswachter Staatsbosbeheer Ameland

Instagram:

Verken & beleef Ameland

Wandelroutes en -kaarten - VVV Ameland

Wandelroutes en -kaarten

Aan de hand van uitgekiende wandelroutes, wandel je langs de mooiste plekjes van het eiland.

In onze webshop en in onze winkels op Ameland vind je leuke wandelroutes en een mooie topografische kaart van Ameland. O.a. uitgegeven door VVV Ameland en Staatsbosbeheer.

Nu naar de webshop

Wandelevenementen - VVV Ameland

Wandelevenementen

De prachtige en vaak uitdagende natuur op Ameland, gecombineerd met sfeervolle start/finishlocaties in één van de dorpen, maakt Ameland zeer geschikt voor wandelevenementen.
Ieder jaar worden er dan ook leuke wandelevenementen georganiseerd, zoals:

Wandel je mee?

Met hond - VVV Ameland

Wandelen met hond

Vakantie vieren met je hond? Dat doe je natuurlijk op Ameland! Want wat is er nou leuker dan eindeloze strandwandelingen maken met je hond?

Wil je weten waar je hond aangelijnd dient te zijn en waar niet? We hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Losloopgebieden

Onze wandeltips op Ameland

Krumeltjesspoor - VVV Ameland

Krûmeltjesspoor

Het bos van Ballum leeft! Ga er met je hele familie op uit om de bewoners van het Ballumerbos te ontdekken. Het Krûmeltjesspoor is ontworpen met als doel het bos aantrekkelijk te maken voor jonge kinderen. De route is +/- 2 kilometer, wandel je mee?

Oerd en Hôn - VVV Ameland

Oerd en Hôn

Het Oerd en De Hôn zijn twee prachtige natuurgebieden op het oostelijke deel van Ameland. Urenlang kun je er rondlopen en genieten van de ongerepte natuur die het Waddeneiland Ameland zo typeert. Meer over het Oerd en de Hôn

Wandelen op het Wad - VVV Ameland

Wandelen op het Wad

Hoe bijzonder is het om over de bodem van de Waddenzee te lopen! Boek één van de wadexcursies, zodat je leert over het unieke gebied, maar ook geniet van het weidse en bijzondere uitzicht. Wadexcursies

Speurtocht - VVV Ameland

Speurtochten

Wil je het eiland zelf ontdekken of met je eigen groep vrienden, familie of collega's, wanneer het jou uitkomt, kies dan voor een leuke speurtocht!

Topografische kaart - VVV Ameland

Topografische kaart

Het hele eiland in kaart gebracht. Wandelpaden, fietspaden, natuurgebieden en meer.. je vindt het allemaal op onze topografische kaart. De must-have als je Ameland gaat verkennen! Haal de kaart in één van onze winkels of bestel hem snel in onze webshop

GPS tochten - VVV Ameland

GPS tochten

Wandel eens over het eiland met een leuke GPS-tocht. Ontdek het eiland terwijl je de vrijheid hebt om je eigen tempo te bepalen. Trek eropuit en ga op avontuur! Bekijk de mogelijkheden

Ameland, de ideale vakantiebestemming

Ameland is de ideale vakantiebestemming voor iedereen die houdt van actief bezig zijn in de natuur, ontspannen op prachtige stranden en het verkennen van sfeervolle dorpjes. Of je nu wilt wandelen door de duinen, langs het strand of wilt genieten van de serene schoonheid van het eiland, Ameland heeft alles wat je zoekt. Boek nu een verblijf op dit unieke Waddeneiland en beleef een onvergetelijke ervaring!

 • Duim - VVV Ameland

  De Ameland expert

 • Handjes - VVV Ameland

  6 dagen per week bereikbaar

 • Duim - VVV Ameland

  Meer dan 7500 boekingen per jaar

 • Hart - VVV Ameland

  Sinds 1948

Reserveren via VVV Ameland

Wij bieden je echt Amelandse kwaliteit voor een onweerstaanbare prijs, goedkoop en basic of juist iets meer luxe, natuurlijk allemaal met leuke extra's. Maar waarom moet je juist via VVV Ameland boeken? 

Arrangementen via VVV Ameland - VVV Ameland

Één van de grootste voordelen van het reserveren via VVV Ameland is dat je kunt profiteren van onze uitgebreide kennis over het eiland. Of je nu op zoek bent naar de beste accommodatie, activiteiten voor het hele gezin, het voordeligste arrangementen of de mooiste plekjes om te verkennen, wij staan klaar om je te helpen.
Daarnaast kun je bij ons terecht voor het reserveren van tickets voor excursies en vind je bij ons alle info over het op het eiland. Zo word het plannen van je Ameland vakantie nog makkelijker en leuker! We helpen je om het meeste uit je reis te halen!

Meer info over VVV Ameland

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.