Fietsroute Amelands Produkt - VVV Ameland

Fietsroute Amelands Produkt

Ameland grossiert in authentieke producten, officieel ‘Amelands Produkt’. Het Amelands Produkt is een keurmerk voor streekeigen goed met ambachtelijke smaken.

Die smaken hebben we hier van nature al in huis, met dank aan de zilte weiden en de zeelucht. Zoiets proef je. Een lik grove mosterd op een plak polderkaas, licht gezouten scharrellam en geurend roggebrood, maalvers van de molen, wat een smaaksensatie. Neem een maaltje mee naar huis of schuif rustig aan bij één van de restaurants waar het Amelands Produkt op de kaart staat en kijk de kunst af, want dat mag best. De bedrijven zijn te herkennen aan een schildje op de gevel.

Heb je al zin in de beste appetizers van Ameland? Stap dan op de pedalen voor een smakelijk en stoer dagje uit. Fiets gewoon je neus achterna en laat de smaakpapillen het werk doen tijdens een rondje ‘Amelands Produkt’. Dat is toeren langs eerlijke kost van eigen bodem, verrassende producten met een streepje voor. Tijdens deze tocht fiets je van oost naar west en terug, met een pitstop in alle dorpen. Proef die bekroonde worst uit Buren eens, drink bier in Ballum van Amelander gerst en hop of besmeer ’n sneetje brood waar behalve tarwe ook een extra onsje liefde in gestopt is.

De route
Trap af bij de veerboot of VVV Ameland in Nes. Fiets in een half uurtje binnen- of buitendijks langs de wadkant naar Ballum. Verlaat de dijk bij het beeldje van de dijkwachters in de Ballumerbocht en fiets over de Smitteweg richting Ballum. Aan de linkerzijde, op Smitteweg nummer 6, vind je Bierbrouwerij Ameland. De fietstocht gaat verder naar het pittoreske Ballum. Fiets over de Camminghastraat en vervolgens de Strandweg. Sla linksaf bij de rotonde en ga de Verbindingsweg op richting Hollum. Op nummer 14 vind je hier bio-boerderij Ameland. Hier kun je rondkijken op de boerderij, kalfjes aaien, echte melk proeven en terecht voor het (h)eerlijk rundvlees.
Pak daarna de eerste afslag links en fiets de Pietje Miedeweg op. Bij het tweede kruispunt sla je rechtsaf de Ridderweg op. Hier vind je rechts de Amelander kaas- en ijsboerderij met een keur aan soorten en smaken kazen en ijs te koop.

In Hollum is koren- en mosterdmolen De Verwachting te bezichtigen. In het proeflokaal kun je een waar palet aan mosterdsmaakjes testen. In de winkel is een flink assortiment aan Amelander mosterd, (pannenkoeken)meel, koekjes en jam te koop.

Fiets terug over het fietspad door de duinen voorbij Ballum en Nes naar Buren (zo’n 13 km). Bij het strand van Buren aangekomen, sla je rechtsaf richting het dorp. Middenin het dorp sla je linksaf de Kooiweg op. Aan het einde van de Kooiweg wachten de forellenbassins en meervalkwekerij Metz. Diverse visproducten van eigen kweek zijn in de winkel te koop. Fiets hierna weer terug naar het dorp. Aan de Hoofdweg vind je hier Worstmakerij Dennis Ytsma, trots op z'n bekroonde ambachtelijke worsten. Volg de borden naar Nes (centrum) en tref alvast voorbereidingen voor het avondmaal: selecteer de mooiste aardappelen uit eigen grond van aardappelhandel De Suihoek aan de Reeweg. Zet dan koers naar bakkerij De Jong voor zelfgemaakt roggebrood, platte koeken en Amelander ‘duumkes’. Wie nog tijd over heeft pakt een visje bij Vishandel Metz aan de Reeweg of proef daar de eigen oesters, vers van het wad.

  • Tip: Check voor vertrek de openingstijden op de website van het Amelands Produkt.
  • Wil je meer informatie, kom dan langs bij VVV Ameland!

Smakelijke tocht!

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.