Fietsroute Amelands Produkt - VVV Ameland

Fietsroute Amelands Produkt

Ameland grossiert in authentieke producten, officieel ‘Amelands Produkt’. Het Amelands Produkt is een keurmerk voor streekeigen goed met ambachtelijke smaken.

Zilte weiden en zeelucht

Die smaken hebben we hier van nature al in huis, met dank aan de zilte weiden en de zeelucht. Zoiets proef je. Een lik grove mosterd op een plak polderkaas, licht gezouten scharrellam en geurend roggebrood, maalvers van de molen, wat een smaaksensatie.

De route:

VVV Ameland

Start: VVV Ameland, Bureweg 2 Nes

Fiets richting veerboot en ga voor de veerbootsteiger rechts de Waddenzeedijk op. Fiets, afhankelijk van de wind, in een half uurtje binnen- of buitendijks langs de Waddenzeedijk naar Ballum. Fiets je langs de buitenkant van de Waddenzeedijk dan ga je bij het beeld van de ‘Dijkwachters’ te voet met de fiets met de dijk omhoog.

Dijkwachters Ameland - VVV Ameland

Dijkwachters

Fiets je langs de binnenkant van de Waddenzeedijk dan volg je het fietspad en ga je na ca. 3,5 kilometer met de dijk omhoog tot aan het beeld van de ‘Dijkwachters’. Verlaat de dijk linksaf (met je rug naar de Dijkwachters). 

Bierbrouwerij Ameland - VVV Ameland

Bierbrouwerij Ameland

Sla rechtsaf en fiets over de Smitteweg richting Ballum met aan de linkerzijde op nummer 6: Bierbrouwerij Ameland. De Bierbrouwerij heeft een eigen proeflokaal en winkel waar de verschillende Amelander bieren te proeven en te koop zijn.

De Ouwe Stee - VVV Ameland

De Ouwe Stee

In Ballum sla je rechtsaf de Camminghastraat in. Voor de Spar sla je rechtsaf de Nesserweg in. Aan het einde van deze straat vind je aan de rand van het dorp De Ouwe Stee. Vervolg verder de Nesserweg, waarna je oversteekt naar het fietspad naast de Verbindingsweg, ga linkaf richting Ballum. Op de rotonde ga je rechtdoor richting Hollum.

Bioboerderij Ameland - VVV Ameland

Bioboerderij Ameland

Na ongeveer 1 km kom je bij Verbindingsweg 14b, waar Bioboerderij Ameland van de familie Blokker is gehuisvest. Hier kun je o.a. terecht voor melk van de eigen koeien en voor heerlijk biologisch vlees.

Kaas- en ijsboerderij - VVV Ameland

Kaas- en ijsboerderij

Vervolgens fiets je door om na +/- 500 meter links af te slaan de Pietje Miedeweg op. Op de kruising met de Ridderweg kom je aan bij kaas- en ijsboerderij Ameland. daar maken Johannes en Sanne de heerlijkste kazen en verrukkelijk boerenijs.

Door Hollum - VVV Ameland

door Hollum

Sla bij de kaas- en ijsboerderij rechtsaf (Ridderweg) en fiets naar Hollum. In Hollum aangekomen volg je de Herenweg, de Westerlaan en de Badweg. Halverweg de Badweg (wanneer je bijna het dorp verlaat) sla je rechtsaf naar de Molenweg.

Koren- en Mosterdmolen - VVV Ameland

Koren- en Mosterdmolen

Hier zie je Koren- en Mosterdmolen De Verwachting. Deze molen is te bezichtigen. In het proeflokaal kun je een waar palet aan mosterdsmaakjes testen. In de winkel is een flink assortiment aan Amelander mosterd, (pannenkoeken)meel, koekjes en jam te koop.

Door de duinen - VVV Ameland

door de duinen..*

Fiets daarna de Molenweg uit en neem de eerste straat links (Jan Jacobsweg). Aan het einde van de weg rechtsaf en vervolgens neem je de eerste weg links (Oranjeweg). Fiets richting de vuurtoren. Sla rechtsaf direct na restaurant 'Onder de vuurtoren'. Pak het fietspad door de duinen richting Buren (zo'n 12 km).*

*Let op:

Vanwege regenval is het fietspad door de duinen van Hollum naar Ballum tijdelijk afgesloten. Neem daarom op de Oranjeweg de tweede afslag rechts, de Verbindingsweg in. Fiets tot aan de rotonde bij Ballum. Ga hier linksaf de Strandweg in. Ga bij strandovergang Ballum rechtsaf en pak de route weer op door het fietspad door de duinen richting Buren te nemen. Tip: neem ook een kijkje op het Groene Strand bij Ballum! Meer info over het afgesloten fietspad

Bij Buren - VVV Ameland

bij Buren

Sla bij strandopgang Buren rechtsaf, volg het fietspad langs de Strandweg en neem de eerste weg links (verharde weg gaat over in fietspad). Ga op de kruising rechts, daarna eerste weg links en daarna rechtsaf achter vakantiepark Klein Vaarwater langs. 

Meervalkwekerij - VVV Ameland

Meervalkwekerij

Fiets naar de Kooiweg waar de forellenbassins van de Amelander Meervalkwekerij wachten. Diverse visproducten van eigen kweek zijn in de winkel te koop.

Worstenmakerij Ytsma - VVV Ameland

Worstenmakerij Ytsma

Fiets naar het dorp Buren en loop binnen bij Worstenmakerij en Streekwinkel ‘Groeten van Ameland’ waar Wolter en Dennis dagelijks op ambachtelijke wijze worst maken.

Bakkerij en ijssalon de Jong - VVV Ameland

Bakkerij en ijssalon de Jong

Volg de borden naar Nes (centrum) en zet koers naar Bakkerij en ijssalon De Jong in de Van Heeckerenstraat voor zelfgemaakt roggebrood, platte koeken en Amelander ‘duumkes’. 

Vishandel Metz - VVV Ameland

Vishandel Metz

Schuin tegenover de bakkerij kun je bij Vishandel Metz terecht voor een heerlijk visje of eigen oesters van het Wad. 

Aardappelhandel De Suihoek - VVV Ameland

Aardappelhandel De Suihoek

Of haal echte Amelander aardappelen bij de marktkraam van Aardappelhandel De Suihoek op de kruising van de Reeweg en de Hoge Eggenweg.

Restaurants - VVV Ameland

Restaurants

Onderweg genieten van een bereid Amelands Produkt? Schuif dan eens aan bij een van de diverse restaurants waar ‘Amelands Produkt’ op de kaart staat. Deze bedrijven zijn te herkennen aan een speciaal schildje aan de gevel.

Tips:

  • Check voor vertrek de openingstijden op de website van het Amelands Produkt.
  • Huur een fiets bij één van de Fietsverhuurbedrijven op Ameland
  • Liever de route uitgeprint? Koop dan ons Fietsrouteboekje, in één van onze winkels of bestel het boekje in onze webshop

Meer informatie? Kom dan langs bij VVV Ameland!

Smakelijke tocht!

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.