Duurzame straatverlichting
’s Avonds zie je op veel plekken moderne verlichting die extra energiezuinig is. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat trekvogels zo min mogelijk worden verstoord door lichtvervuiling.
Wist je dat Ameland vooroploopt in de overstap naar duurzame energie? Het eiland wil in 2035 volledig draaien op duurzame bronnen.
Daar wordt nu al hard aan gewerkt – door de gemeente, bewoners, bedrijven én met steun van partners zoals Eneco. Als bezoeker zie je op allerlei plekken hoe Ameland die ambitie waarmaakt.
Bij het vliegveld in Ballum ligt een groot zonnepark met ruim 23.000 zonnepanelen. Sinds 2015 voorziet dit park in de volledige elektriciteitsbehoefte van alle huishoudens op het eiland. De opbrengsten worden opnieuw geïnvesteerd in duurzame projecten op Ameland. Goed om te weten: het zonnepark is niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt het wel van een afstandje zien liggen.
De post op Ameland wordt sinds 2017 volledig duurzaam bezorgd. Drie elektrische auto’s rijden over het eiland en op sommige plekken wordt zelfs te voet of met de fiets bezorgd. Daarmee is Ameland een van de eerste plekken in Nederland waar postbezorging volledig uitstootvrij is.
’s Avonds zie je op veel plekken moderne verlichting die extra energiezuinig is. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat trekvogels zo min mogelijk worden verstoord door lichtvervuiling.
Achter de schermen gebeurt er nog meer: tientallen gebouwen maken gebruik van methaanbrandstofcellen of hybride warmtepompen. Ook worden steeds meer huizen en recreatiewoningen beter geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen.
Ameland wil de overstap maken naar een duurzaam energiesysteem dat past bij het eiland. Energie besparen, zelf energie opwekken, opslaan en slim gebruiken – dat zijn de uitgangspunten. En dat doet het eiland stap voor stap. Door de systemen met elkaar te verbinden, wordt energie zo efficiënt mogelijk gebruikt. Zo blijft Ameland toekomstbestendig, zonder dat er onnodig nieuwe kabels en leidingen nodig zijn.
Hoe kun jij bijdragen als bezoeker?
Ook als toerist kun je een steentje bijdragen. Kies bijvoorbeeld voor een duurzaam verblijf, ga te voet of met de fiets op pad en laat je inspireren door wat je hier ziet. Veel accommodaties op Ameland zijn al bezig met isolatie, warmtepompen en zonnepanelen.