Duurzaamheid op Ameland - zonnepark

Duurzaamheid

Ameland wil in 2020 zelfvoorzienend zijn op het gebied van water en energie en werkt daarom samen met grote partijen aan duurzame en innovatieve energieprojecten op het eiland.

Verschillende projecten

Sinds 2015 staan er 23.000 zonnepanelen op het vliegveld bij Ballum op Ameland. Het zonnepark is het eerste van deze omvang in Nederland en dekt nu al de elektriciteitsbehoefte van de ruim 1500 huishoudens op Ameland
De Amelander Energie Coöperatie (AEC), gemeente Ameland en Eneco zijn alle drie voor een derde deelnemer en de opbrengsten uit het zonnepark worden door de deelnemers weer geïnvesteerd in andere duurzame energieprojecten.

Vanaf augustus 2017 wordt de post van PostNL op Ameland bezorgd door drie elektrische auto's. Ook te voet en op de fiets worden post en pakketten bezorgd. Ameland is nu het tweede eiland waar post en pakketten geheel uitstootvrij worden bezorgd.

Ook goed zichtbaar is de duurzame openbare verlichting, die zeer energiezuinig is, minder lichtvervuiling geeft en trekvogels zo weinig mogelijk verstoort. Andere resultaten zijn de tientallen methaanbrandstofcellen op Ameland en de meer dan tachtig hybride warmtepompen die eind 2017 zijn geïnstalleerd.

Daarnaast wil gemeente Ameland samen met bewoners, bedrijven, scholen en kennisinstituten nieuwe manieren ontwikkelen om ook met haar gasten slimmer en schoner met energie en water om te gaan.

Meer informatie

Wil je meer informatie, loop dan eens binnen bij Natuurcentrum Ameland waar ze alles kunnen vertellen over duurzaamheid op Ameland of kijk op de website van de Gemeente Ameland.Heb je een vraag aan VVV Ameland?
Kijk bij veelgestelde vragen of vul het VVV Ameland contactformulier in: