Duurzaamheid op Ameland - VVV Ameland

Duurzaamheid op Ameland

Ameland hotspot voor duurzame ontwikkeling

Samen met de andere Waddeneilanden heeft Ameland de ambitie om op een duurzame manier in de eigen energiebehoefte te voorzien. Het eiland wil daarbij koploper zijn in de energietransitie en zo'n vijftien jaar voorop lopen in Nederland. Een eiland is ideaal om slimme combinaties van nieuwe technieken en systemen te testen. Op een eiland kun je goed zien wat duurzame ontwikkeling oplevert en is daarmee een ideaal startpunt voor verandering.

Verschillende projecten

Gemeente Ameland en een aantal grote bedrijven werken samen aan diverse projecten die aan deze ambitie bijdragen. En veel daarvan is al zichtbaar:

Zonnepark Ameland

Sinds 2015 staan er 23.000 zonnepanelen op het vliegveld bij Ballum op Ameland. Het zonnepark is het eerste van deze omvang in Nederland en dekt nu al de elektriciteitsbehoefte van de ruim 1500 huishoudens op Ameland
De Amelander Energie Coöperatie (AEC), gemeente Ameland en Eneco zijn alle drie voor een derde deelnemer en de opbrengsten uit het zonnepark worden door de deelnemers weer geïnvesteerd in andere duurzame energieprojecten.

Electrisch vervoer

Vanaf augustus 2017 wordt de post van PostNL op Ameland bezorgd door drie elektrische auto's. Ook te voet en op de fiets worden post en pakketten bezorgd. Ameland is nu het tweede eiland waar post en pakketten geheel uitstootvrij worden bezorgd.

Duurzame verlichting

Ook goed zichtbaar is de duurzame, openbare verlichting, die zeer energiezuinig is. En minder lichtvervuiling verstoort de trekvogels zo weinig mogelijk.

Methaanbrandstofcellen

Andere resultaten zijn de tientallen methaanbrandstofcellen op Ameland en de meer dan tachtig hybride warmtepompen die eind 2017 zijn geïnstalleerd.

Bijeenkomsten

Daarnaast wil Gemeente Ameland samen met bewoners, bedrijven, scholen en kennisinstituten nieuwe manieren ontwikkelen om ook met haar gasten slimmer en schoner met energie en water om te gaan.

Meer informatie

Wil je meer informatie, loop dan eens binnen bij Natuurcentrum Ameland waar ze alles kunnen vertellen over duurzaamheid op Ameland of kijk op de website van de Gemeente Ameland.

Duurzaamheid op Ameland

Natuurcentrum Ameland Gemeente Ameland

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.