Dodaars - VVV Ameland

Dodaars

Een minder opvallende verschijning is een dodaars. Een gedrongen schuwe watervogel die niet groter is dan een merel. Het is de kleinste fuut van Europa en valt zeker buiten het broedseizoen amper op. 

Doddig aarsje
In het broed- en zomerseizoen heeft het dier nog een roodbruine hals en een opvallende lichte vlek bij snavelbasis. In de winter verandert dat weer in een vaalbruin verenkleed. Net zoals bij de roerdomp is ook bij de dodaars de verhouding een beetje zoek. Het is een koddig vogeltje. Klein snaveltje kort nekje en een compact lijfje. In de zomer maakt de dodaars zich graag rond en dan is het net een drijvend bolletje. Zijn staartje is zeer klein en de achterkant wordt gesierd met vuil wittig dons. Zo komt het dier ook aan de naam. Hij heeft met recht een doddig aarsje.

Duikboot
Wil je een dodaars zien dan is een tijdje verblijven in de hut een must. Want bij het eerste beste geluid  duikt de vogel al onder. Zijn kop houdt hij dan nog net boven water als een duikboottelescoop. Maar wordt het te gortig dan duikt hij helemaal onder. Het duiken is hem niet vreemd omdat hij voor het voedsel zoeken ook regelmatig kopje onder gaat. Is een diepe duik noodzakelijk dan wipt hij eerst even omhoog. Om erna elders weer als een kurk boven water te ‘ploppen’. Een schouwspel om zeker wat tijd voor uit te trekken. Bij de vogelhut kan dat, terwijl de geluiden van vogels, wind en  water naar binnendringen en de beleving compleet maken.

Vogels op Ameland

Ameland, met zijn diverse landschappen en unieke ligging, fungeert als een cruciaal toevluchtsoord en broedgebied voor een indrukwekkende verscheidenheid aan vogelsoorten. Ameland ligt op de trekroutes van vele soorten. Tijdens de migratieperiodes, zowel in het voorjaar als in het najaar, gebruiken trekvogels het eiland en de Waddenzee als tussenstop om uit te rusten en te foerageren voordat ze hun reis voortzetten.

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.