Zadenbibliotheek Nes - VVV Ameland

Zadenbibliotheek

Sinds kort kun je bij de bibliotheek in Nes naast boeken, dvd's en tijdschriften ook zaden 'lenen'. Nou ja, lenen, eigenlijk is het ruilen. Ameland heeft dus een zogeheten zadenbibliotheek!

Zadenbibliotheek?
Dit is een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Bij elke zadenbieblocatie is een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die onder andere zijn verzameld in de Perma-tuin Joure. Verder zijn er zaden die andere tuiniers hebben in gebracht van hun tuinen. Er zijn ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers.

Hoe werkt het lenen?
Je kunt zaden gratis “lenen”. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn, er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Als je zaden leent, zaai je ze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Let op: soms gaat een plant pas in het 2e jaar bloeien! Dit staat bij het zaad vermeld.
Zaden zitten in de bloem of de vrucht. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Zaden ruilen en doneren
Door het lenen, ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST!

Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bibliotheek. In de zadenbieb zijn vast zaden van planten die jij wel wilt zien bloeien en groeien. Een bezoekje aan een zadenbibliotheek is zeker de moeite waard.

Welke zaden zijn welkom?
De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van biologische teelt, niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien.
Dat kunnen zaden zijn uit jouw tuin, als je tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest hebt gebruikt. Of wellicht zaden die je overhebt na het zaaien van de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster, van der Wal, de nieuwe tuinen,….)

De kiemkracht van zaden blijft het grootst als je de zaden koel, donker en droog bewaard.

Zadenbibliotheek

Bureweg 2
9163 KE, Nes
0519 546 546

Meer over de bibliotheek

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.