Paardeneiland Ameland - VVV Ameland

Paardeneiland Ameland

Paarden van Oranje

Vroeger stond in het dorp Ballum een groot slot. Dit was het slot van de familie Van Cammingha. Het slot is in de 19e eeuw gesloopt en tegenwoordig staat hier het gemeentehuis.

Het beeld van twee paarden voor het gemeentehuis herinnert aan de tijd dat dekhengsten van de koninklijke stoeterij op Ameland graasden. Zo lopen er op Ameland nog vele paarden met koninklijk bloed rond.

Paarden speelden een belangrijke rol op Ameland. Zo werden paarden gebruikt voor het zware werk voor de boeren en bij het redden van mensen tijdens scheepsrampen op zee. Tegenwoodig zijn er op het eiland nog steeds veel paarden te zien. Deze worden echter alleen nog gebruikt voor recreatie.

Paardenreddingboot

Ameland is omringt door zee. Tijdens zware stormen kwam het geregeld voor dat schepen in nood raakten en de eilander bevolking gauw te paard richting het strand ging om zeelieden te redden. In 1824 kreeg Ameland een roeireddingboot dat door paarden naar zee werd gebracht. De mannen in deze boot waren vrijwilligers en riskeerden hun leven om het leven van andere mensen te redden. Ze roeiden door de branding en golven naar het schip in nood om zoveel mogelijk zeelieden en drenkelingen te redden. In 1937 was de laatste reis van de roeireddingboot en werd de roeireddingboot vervangen door een motorboot. Ook de motorreddingboot werd met veel geweld door boerenpaarden naar zee getrokken. Nu nog kan men deze actie meemaken. Verschillende keren per jaar laten eilanders samen met hun paarden zien hoe zo'n reddingsactie er vroeger uitzag. Eigenaren halen de speciaal voor de reddingboot getrainde paarden uit het land of van stal. Bij de boot aangekomen, worden de paarden voor de boot gespannen en trekken ze de boot met donderend geweld naar het strand. Hier lopen de paarden de zee in en helpen de boot door de branding heen. Na afloop zijn het weer de paarden die met veel kracht de boot uit zee halen, door het mulle zand trekken en weer richting huis brengen. Het meemaken van een demonstratie is de moeite waard.

Paardengraf

Helaas sloeg op 14 augustus 1979 het noodlot toe. Tijdens een reddingsactie werd de reddingsboot ook dit keer weer door de paarden door de branding heen de zee ingetrokken. Normaal zouden de 8 paarden nu van het onderstel losgekoppeld moeten worden, maar door een samenloop van omstandgheden was dit niet mogelijk. Door het gewicht van het onderstel werden de 8 paarden meegesleurd onder water en verdronken. Na dit drama werden de verdronken paarden begraven in de duinen, met een herdenkingssteen als eerbetoon voor hun trouwe werk.

Paardenstoelendans

In de zomermaanden worden heuse stoelendansen voor paarden en pony's georganiseerd. Begeleid door een fanfarekorps draven de paarden en pony's met ruiter om de stoelen. Zodra de muziek stopt, moeten de ruiters zo snel mogelijk een stoeltje zien te bemachtigen, waarbij het paard of de pony niet losgelaten mag worden. Het gaat er soms fanatiek aan toe en is voor jong en oud een waar spektakel om mee te maken.

Recreatie

Waar je je op Ameland ook bevindt, je zult er altijd wel paarden zien. In bijna ieder dorp is er een rijstal te vinden waar je, ongeacht je ervaring, kunt paardrijden. Zo kun je een les nemen of een buitenrit maken. Je eigen paard meenemen kan ook, want op Ameland zijn er genoeg mogelijkheden voor stalling. Geniet van een rit door het bos, de duinen of lekker over het strand, want dat is allemaal mogelijk. Speciale ruiterpaden voeren je over het eiland, zodat er volop genoten kan worden. Liever niet zelf rijden, dan is het mogelijk om een huifkartocht over het eiland te maken.

Een paar keer per jaar worden verschillende activiteiten georganiseerd voor paard en ruiter, zoals de stoelendans, paardenmarathon en ringsteken. In onze agenda staan alle geplande activiteiten vermeld.

Penny's Shadow

Het paardentijdschrift Penny is erg populair onder jonge paardenliefhebbers. In 2011 is onder leiding van regisseur Steven de Jong de kinderspeelfilm Penny's Shadow op Ameland opgenomen. In de vakantieperiodes is het mogelijk om de filmset van Penny's Shadow te bezoeken.

Paardeneiland Ameland

Naar paardrijden

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.