Over Hollum - VVV Ameland

Over Hollum

In het dorp Hollum stap je letterlijk de levendige geschiedenis van Ameland binnen. In straten als de Burelaan en de Oosterlaan is de rijke Amelander historie nog springlevend. Het beschermde dorpsgezicht omvat de Oosterlaan, de Burenlaan, de Herenweg en een gedeelte van de Westerlaan. Hollum is ook het dorp waar de vuurtoren (55 meter hoog!) van Ameland staat.

Getande gevelranden
De vele monumentale commandeurswoningen in Hollum weerspiegelen de Amelander welvaart van de 17e en de 18e eeuw. Niet voor niets is het aangezicht van het dorp beschermd dorpsgezicht. De getande randen in de gevels van de schipperswoningen geven aan wat de rang was van de zeevaarder die het huis bewoonde. Hoe meer getande gevelranden hoe hoger de rang.

Een ander opvallend bouwwerk is de Nederlands Hervormde kerk, die in de Tachtigjarige Oorlog door watergeuzen werd vernield en pas in 1678 werd herbouwd. Uit onderzoeken is gebleken dat de oudste bouwsporen uit de 11e eeuw dateren. Op de begraafplaats liggen vele Amelander commandeurs begraven.

Vuurtoren
De vuurtoren is het meest markante bouwwerk van Ameland. 55 meter hoog en met zijn lichtsterkte van 4,5 miljoen kaars één van de sterkste ter wereld. Overal op het eiland voel je de aanwezigheid van dit hoge zeebaken. Niet alleen zijn 's nachts de lichtstralen tot ver buiten het eiland te zien, maar ook bij daglicht is de toren met zijn karakteristieke rood-witte banen vanaf iedere plek op het eiland te herkennen.

Musea
Er zijn twee musea in het dorp, het Sorgdragersmuseum en het Reddingsmuseum. Naast de musea, zie je in de straten van Hollum ook veel historische objecten. Zo staat aan de Molenweg de stellingmolen De Verwachting. Naast het bijzonder cultuurgoed beschikt Hollum ook over voorzieningen zoals een 9 holes golfbaan en het recreatieterrein De Aanleg.

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.