De Dijkwachters - VVV Ameland

De Dijkwachters

Aan de dijk bij de Ballumerbocht, tussen Nes en Ballum, staat een krachtig bronzen beeld: de Dijkwachters. 

Twee reddingwerkers, met een touw aan elkaar verbonden, kijken uit over de Waddenzee. Het werk is gemaakt door beeldhouwer Frans Ram en geplaatst in 1991, ter gelegenheid van de oplevering van het laatste dijkvak op Ameland dat op Deltahoogte* is gebracht.

Waakzaamheid

Het beeld staat symbool voor waakzaamheid, samenwerking en de eeuwige strijd tegen het water. Op de plaquette onder het beeld lees je:

Al jaagt de storm de golven
soms angstig hoog,
De dijkwacht is paraat
met wakend oog.

Waterschap
De Amelander Grieën

Dijkwacht paraat

De dijk langs de zuidzijde van Ameland beschermt het eiland tegen het Waddenzeewater. Tijdens storm en extreem hoog water, vooral in het stormseizoen van oktober tot en met maart, is het de dijkwacht die paraat staat. Het beeld herinnert aan dit belangrijke werk – vroeger en nu – en markeert een mijlpaal in de geschiedenis van Amelands kustverdediging.

Over de kunstenaar Frans Ram

Frans Ram, de kunstenaar achter dit werk, heeft meerdere beelden op Ameland gemaakt. Zijn sculpturen, waaronder de paarden bij het gemeentehuis in Ballum en Kardinaal de Jong in Nes, zijn herkenbaar door hun kracht en verbondenheid met het eiland.

Locatie De Dijkwachters

Smitteweg / Ballumerbocht
9162 EC Ballum

* Deltahoogte

Deltahoogte is de veilige hoogte waartoe dijken in Nederland sinds de Watersnoodramp van 1953 worden versterkt, zodat ze beter bestand zijn tegen hoge waterstanden en stormvloeden. Op Ameland betekent dat een hoogte van ongeveer 8 meter boven NAP – genoeg om het eiland te beschermen tegen de kracht van de zee.

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.