Baarhuisje in Ballum - VVV Ameland

Baarhuisje

Op de plaats waar nu het gemeentehuis van Ameland staat, stond in het dorp Ballum vroeger het Camminghaslot van de famillie Van Cammingha. Aan de oostzijde hiervan vind je de begraafplaats van het dorp. 

Vanaf de veertiende eeuw tot 1838 stond hier een kerkje en in die kerk lag de grafkelder van de familie Van Cammingha. In die tijd was het voor adel namelijk heel gewoon om iets bijzonders te maken van de laatste rustplaats. De grafsteen van deze grafkelder is nog steeds te bewonderen en ligt in het baarhuisje dat op de begraafplaats van Ballum staat. 

Wist je dat de grafsteen van de familie Van Cammingha:

 • 3,80 meter lang is
 • 2,25 meter breed is
 • een diepte heeft van 1,40 meter
 • en wel 3000 kilo weegt!

De steen is één van de grootste grafstenen van Friesland en in 1552 gemaakt door Vincent Lucas uit Franeker. 

Tekst en versiering van de grafsteen
Op deze Renaissance steen zien we een geharnaste ridder, een omlopend randschrift met de tekst; ‘Int jaer ons heren MVc – lij den x octobris sterf den edeelen en erentvheste welgghe – bore heerh Wytso va Cammingha – heer van Amelandt en is hier onder begraven’. Onder in het cartouche staan verder de namen van diegene die in de onderliggende kelder zijn bijgezet. 

Opvallend is dat de grafsteen uit twee delen bestaat, namelijk een deksteen met een dikte van 12 cm en een ondersteen met een dikte van 10 cm. Onder deze steen bevindt zich een kelder met een lengte van 3,38 m. een breedte van 1,38 m. en een diepte van 1,40 m. In deze kelder liggen 11 schedels. 

Volgens de tekst op de grafsteen lagen in deze kelder:

 • Heer Wijtso van Cammingha overleden; 10 oktober 1552
 • Heer Hayo van Cammingha  overleden; 19 december 1556
 • Pieter van Cammingha overleden; 29 oktober 1575
 • Juffrouw Franske van Minnema, overleden; 15 oktober 1574
 • Heer Pieter van Cammingha, overleden; … maart  1638
 • Vrou…(Sjouck) van Ockinga, overleden; 4 april 1638
 • Wytze van Cammingha, overleden; 29 januari 1641

De wanden van de kelder zijn opgemetseld van Friese kleisteen, in de westwand is een apart stuk ingemetseld van met een breedte van 80 cm. Dit gedeelte is uitgevoerd in kloostermoppen Vermoedelijk werd hierdoor de overledene in de kelder gelegd. De vloer van deze kelder is belegd met estrikken met afmetingen van 13,5 x 13,5 centimeter.

Bezoekersinformatie

Het baarhuisje kan worden bezichtigd. Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kun je bij de balie de sleutel ophalen.

Natuurlijk is ook de begraafplaats zelf te bezichtigen. Net als de grafzerk van de familie Van Cammingha geven de oude grafzerken op de begraafplaats van Ballum je een inkijkje in de geschiedenis van het dorp en het eiland.

Meer informatie over het Camminghaslot

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.