Het Amelander Shantykoor

Het Amelander Shantykoor is een zeer actieve zanggroep die sinds maart 1986 bezig is met het zingen en het verzamelen van shanty´s.Van deze groep verscheen de LP "Het Amelander Shantykoor vaart uit" de CD "Met de wind in de zeilen" ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan de CD "West-Zuidwest van Ameland" en bij het 20 jarig bestaan de dubbel CD 20 jaar Amelander Shantykoor. Ook op de DVD "stormy Weather" is het koor te zien en te horen.

Wat zijn Shanty´s?

Shantys zijn echte zeemansliedjes die aan boord van zeilschepen uit de 17e en 18e eeuw gezongen werden. Deze liedjes hadden een bepaald doel: ze moesten het zware werk enigszins verlichten en het werk dat met meerderen tegelijk moest worden gedaan ritmisch te laten verlopen. Eigenlijk zou je kunnen spreken van "elementaire arbeidsliedjes ter zee".

Er waren shanty´s voor allerlei werkzaamheden:

• haalliedjes bijvoorbeeld bij het hijsen van de zeilen
  • gangspilliedjes wanneer bijvoorbeeld het anker omhoog gehiewd werd
  • ballastliedjes bij het laden van de ballast
  • pompliedjes als er aan de pomp gewerkt werd.

Daarnaast waren er nog andere shanty´s, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde "Forebitters" (vrijetijdsliedjes). Veel van deze liedjes zijn in de loop der tijden door zeelieden zelf gemaakt. Daarnaast zijn ook heel wat melodieën afgeleid van liederen die men in een havenkroeg, waar ook ter wereld oppikte.

Ameland heeft een rijk maritiem verleden, vooral in de walvisvaart. Daarom is het niet verwonderlijk dat juist op dit eiland deze muziek zo populair is en met zeer veel gevoel voor de zee en de zeeman gezongen wordt. Hun enthousiasme en de goed in het gehoor liggende zeemansliedjes geven u even het gevoel aan boord te zijn van een oud zeilschip in reeds lang vervlogen tijden.

Het Amelander Shantykoor

Heb je een vraag aan VVV Ameland?
Kijk bij veelgestelde vragen of vul het VVV Ameland contactformulier in: