Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Hollum Westerlaankerk

Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Hollum, Westerlaankerk

Federatie Doopsgezind Gereformeerd (opgericht in 2010)

De Westerlaankerk is in 1923 gebouwd door de Gereformeerde kerk. Dit was het tweede kerkgebouw van de Gereformeerden in Hollum. In 1946 is het torentje verwoest door een storm. Pas in 1995 werd de kerk weer compleet door de bouw van een nieuw torentje. De eerste Gereformeerde kerk was de in 1642 gebouwde Blauwe Schuur, van de in 1854 gefuseerde Waterlandse Doopsgezinde Gemeente aan de Tussen Dijken in Hollum.

Een groep scheidde zich af van de Doopsgezinde Gemeente op Ameland en kocht in 1857 deze kerk, die tot die tijd als pakhuis van de strandvonderij diende. Deze groep heeft zich in 1866 aangesloten bij de “Gemeente der Christelijk Afgescheidenen”, die later voor een groot deel opgingen in de Gereformeerde Kerken in Nederland.

De Blauwe schuur bleef in gebruik tot 15 april 1923. Maandag 16 april werd direct met de sloop begonnen en ons rest nu alleen nog 1 muur, die is blijven staan als afschieding van de oude pastorietuin. Veel van het materiaal van de oude kerk werd gebruikt voor het nieuwe kerkgebouw aan de Westerlaan. 

In augustus van het jaar 1923 kwam de gemeente voor het eerst bij elkaar in de nieuwe kerk. De preek was over Ps. 96:8a, een tekst die u nu nog kunt aantreffen boven de ingang. In de huidige kerk is het oude doophek uit de Blauwe Schuur nog terug te vinden. Het dient nu als balustrade van de orgelgalerij.

De preekstoel werd geschonken door de kerk van Leeuwarden. Hij had tot dan dienst gedaan in een noodkerk, die aan de Koepelkerk (Leeuwarden) vooraf ging.


Bron: "Rij d'r eens langs! Reisgids langs Amelander Kerken en Zerken', door J.H. Strubbe.

 

Federatie Doopsgezind-Gereformeerd Hollum, Westerlaankerk

Westerlaan 14
9161 AN, Hollum Ameland
0519 556 110

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.