Busverhalen op Ameland - VVV Ameland

Busverhalen op Ameland

Stond Ameland ooit op ontploffen? Wat voor ideeën had dominee Van Dijk zeventig jaar geleden al voor de vaargeul naar Ameland? Wat moet een ijsbeer die niet van de kou houdt?

Van 1 juni tot en met 30 november 2023 is het allemaal te horen op Ameland in de busverhalen.

Op alle bushaltes en in alle bussen op het eiland kun je een QR-code scannen. Die leidt je naar één van de twaalf verschillende verhalen. De verhalen worden verteld door vertellers van Ameland zelf, maar ook door vertellers uit Duitsland, Vlaanderen en Süd-Tirol. Ze zijn te beluisteren in het Nederlands, Duits en Engels. Sommige verhalen zijn ook in het Fries of het Amelands te beluisteren.

Het thema van de busverhalen is 'Leven met de elementen'. Dit is ook het thema van het meertalig internationaal vertelfestival 'Expeditie Ameland – a storytelling adventure', dat van 16 tot en met 19 november 2023 voor de derde keer gehouden wordt. Op Ameland worden door de gemeente gesprekken gevoerd met de inwoners om van Ameland zo snel mogelijk een duurzaam eiland te maken. Met de busverhalen wil de organisator van Expeditie Ameland, de Stichting Verhalenderwijs, bijdragen aan dit streven. De busverhalen nodigen iedereen, bewoners en toeristen, uit om te genieten van de tweeminutenverhalen.

Het project komt tot stand in samenwerking met Kunstmaand Ameland. Deze internationaal bekende kunstmanifestatie vindt ook plaats in november en heeft als thema 'Energie'. De ontwerpster van de sticker met QR-code, Sirma Kekec, zal exposeren tijdens de komende Kunstmaand. Vervoersbedrijf Arriva en Gemeente Ameland verlenen alle medewerking aan dit duurzame storytelling project, door van bussen en bushaltes verhalenpodia te maken.

Nog voor de verhalen te horen zijn, maken de busverhalen al het nodige los. Samenwerking met een paar scholen op het eiland staat op stapel. De Stichting Verhalenderwijs werkt op dit moment hard aan een nieuwe website. Daarop zullen niet alleen de verhalen van de kinderen straks te horen zijn, maar vinden later ook de busverhalen een plek.

Busvervoer op Ameland

Choose your language

We noticed your device is in a differnt language.
Please select your prefered language.