Kunst kijken

Kunst kijken met kids

Het is een heerlijk zonnige dag in november. De hoogste tijd om weer eens toerist op eigen eiland te spelen.

Na een ochtendje op kantoor, is het tijd om er op uit te gaan en lekker buiten te zijn. Het is namelijk Kunstmaand op Ameland! Al voor de 21e (!) keer staat het hele eiland in het teken van kunst. Kunst van meer dan 100 kunstenaars is te zien in kerken, kampeerboerderijen, hotels, restaurants etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is kunst te zien (of zeg je in dit geval te bezichtigen?).

Het eerste kunstwerk dat ik zie, is het kunstwerk op de rotonde bij Nes. Een kleurrijk beeld wijst je hier de weg. Ik vind het erg mooi, de mensen van de Kunstmaand zelf blijkbaar ook, want dit beeld staat ook voorop het programmaboekje en de agenda. Het beeld van een man met hond (of is het een indiaan op een hagedis?) wijst me welke kant ik op moet: op naar het dorpje Buren.

Eerst ff langs huis. Rond 16u hebben we dan eindelijk alle kinderen zover dat ze meewillen (dat we ze beloofd hebben patat te gaan eten, helpt natuurlijk ook wel een beetje mee..). Met kind 1 op de ‘vierwieler’ (fiets met zijwielen :) ) en kind 2 in de buggy is het trouwens al een kunst op zich om überhaupt ergens te komen.

Gewapend met het programmaboekje gaan we op pad. Allereerst gaan we naar de Amelander Amateurkunstenaars, want, het is altijd leuk om te zien wat ‘mede eilanders’ maken. Leuk ook om te zien dat er zo’n diversiteit is op het eiland!

Daarna steken we de weg over, naar de schuur van “Jaap en Tieneke”. Deze locatie staat niet in het programmaboekje, maar, is zeker het bezichtigen waard! Hier hangen namelijk foto’s van Amelander (amateur) fotografen. Al is het woord amateur hier zeker niet van toepassing. Ik herken zelfs nog een collega op 1 van de foto’s, ze lijkt zo weg gestapt uit Game of Thrones, maar goed, dat terzijde…

We staan hier zo lang te kijken (en te praten) dat de kinderen een beetje verveeld raken en gevaarlijk rond gaan rijden met de buggy. Het is inmiddels ook al na 5-en (de locaties zijn tot 17u te bezichtigen), dus, hoogste tijd om weer huiswaarts te gaan.

Graag had ik nog naar het Juttersmuseum,  Klein Vaarwater en de Kooikersdunen gewild, maar qua tijd zit dat er vandaag echt niet meer in. Gelukkig is het nog de hele maand Kunstmaand op Ameland, dus die locaties zullen we zeker nog bekijken!

 

En de patat??....... Die smaakte heerlijk :D06/11/2017 - Gabriëlle Johannes, toerist op eigen eiland, getrouwd, moeder van twee.
Wil je meer informatie over de Kuntsmaand op Ameland? Kijk dan hier.

Kunst kijken met kids

Heb je een vraag aan VVV Ameland?
Kijk bij veelgestelde vragen of vul het VVV Ameland contactformulier in: