Ameland in de ban van Redbad

Ameland in de ban van ...

Ameland, ruig, rustiek, ongerept..
Het eiland bij uitstek voor de opnames van de nieuwe Nederlandse (en historische) film: Redbad. Nu hoor ik je denken.. hè? Wat? Redband de snoepjes? Nee.. Redbad! Oftewel Radboud, koning van de Friezen.

Superleuk natuurlijk dat er een film op Ameland opgenomen wordt. Helemaal omdat ‘The Husband’ besloten heeft te willen figureren. Want, voor zo’n productie, hebben ze natuurlijk figuranten nodig, veel figuranten.

Na een hele lijst met instructies, gaat meneer ’s ochtends vroeg naar de filmset. Hij krijgt een mooi kostuum, wordt smerig gemaakt en krijgt een vlecht, want ook in  het jaar 754 hadden mannen al knotten en vlechten.

Vervolgens begint de spannende dag, een dag vol actie & avontuur en vooral, een dag van wachten. Heel veel wachten. Gelukkig is het niet koud en zijn er veel figuranten om eens een praatje mee te maken. Als je als figurant al in actie mag komen, dan weet je meestal niet in wat voor scene je speelt, maar, leuk is het wel. Mede ook omdat je een hele dag op het Amelander strand mag zijn!

Goed, dat zijn de belevenissen van “The Husband’. Ik zit ondertussen gewoon thuis met twee kids die een middagdutje houden. Om 16.15u besluit ik dat het genoeg is geweest en maak ik ze wakker, ik ben namelijk wel erg nieuwsgierig naar de opnames op ons eilandje.

Met twee kinderen stap ik op de fiets, eventjes een sprintje door het bos, duin op en af en dan zijn we bijna bij het strand waar…….
Ik moet stoppen. Voor ons op het fietspad staan namelijk een stuk of 15 paarden, met woeste ruiters met berenvellen, bijlen en vaandels. Opeens zijn we beland in het jaar 754.

Wauw!!

Één kind zit alleen maar te hinniken naar de paarden (dat doe je als je 1jaar bent), de ander vindt het zo indrukwekkend dat hij er stil van is. Ik stiekem ook. Nadat ze langsgereden zijn en we ze nagekeken hebben, gaan we, nog steeds hinnikend en onder de indruk, verder naar het strand. Bij de strandovergang worden we tegemoet gelopen door één van de hoofdrolspelers: Martijn Fischer. Na een kort gesprekje met hem, zien we dan eindelijk de man waarvoor we gekomen zijn: we zien onze figurant in actie! (oftewel: we kijken hoe hij wacht) :P

Maar.. leuk is het wel!
Ik vind het vooral stoer, indrukwekkend en zie vele mooie kostuums,  en de kids?! Die zijn al lang vergeten dat we hier voor papa zijn, we zijn immers op het strand van Ameland en waar kun je nou beter spelen dan in het zand??

 

11/10/2017 - Gabriëlle Johannes, toerist op eigen eiland, getrouwd, moeder van twee.
Wil je meer informatie over Redbad de film? Kijk dan hier.

Ameland in de ban van ...

Heb je een vraag aan VVV Ameland?
Kijk bij veelgestelde vragen of vul het VVV Ameland contactformulier in: